jajka na szpinaku

 Sowy lubią sobie robić jaja, więc kolejny przepis również jajeczny. Tym razem czas na jaja kurze.

Jajka na szpinaku

Składniki:

– opakowanie świeżego szpinaku (najlepiej młodego, który wystarczy umyć, przy starym dodatkowo trzeba się pozbyć łykowatych łodyżek);

– 1-2 łyżki oleju;

– ząbek czosnku;

– 2-3 łyżki śmietany 18% (lub takiej do gotowania);

– sól, pieprz;

– 2 jajka.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić szpinak. Kiedy się szpinak podsmaży, dodać śmietany, posolić i popieprzyć, rozprowadzić po patelni. Na to wbić jajka, posolić, smażyć, dopóki jajka się nie zetną. Można patelnię przykryć pokrywką, żeby jajka szybciej doszły, a szpinakowo-śmietanowy spód się nie przypalił, ale trzeba pilnować, żeby żółtka nie były na twardo!

M.M.