kanapki sowie z jajkami przepiórczymi

Blog jest sowi, więc serię kulinarną należy rozpocząć od prostego przepisu na przekąskę z jajek… oczywiście przepiórczych, bo przecież nie sowich, swojej „młodzieży” nie zjadamy.

Kanapki z jajkami przepiórczymi

Składniki:

– jajka przepiórcze;

– bagietka (angielka), czy jak to tam się lokalnie u szanownych czytelników zwie;

– masło (dość miękkie);

– rzeżucha;

– 1-2 łyżki oleju;

– sól.

Bagietkę trzeba pokroić na cienkie kromki, na tyle, ile mamy jajek, a następnie posmarować ją masłem. Rozgrzać olej na patelni i rozbijać jajka przepiórcze tak, aby nie rozwalić żółtek. Zrobić jajka sadzone, tj. takie ze ściętym białkiem, ale płynnym żółtkiem. Szybko przełożyć na kromki bagietki, posolić, posypać rzeżuchą i zjeść, bo najlepsze są na ciepło.

Voilà!

M.M.