Sernik

Sowy lubią też kawę i herbatę, a do tego najlepsze jest coś na słodko – na przykład sernik. Najważniejsze – ten przepis zawsze wychodzi.

Sernik

 

Składniki

Na ciasto:

– 400 g mąki;

– 3 żółtka;

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia;

– 3 łyżki kakao;

– 250 g masła;

– 5 czubatych łyżek cukru.

Na masę sernikową:

– 5 łyżek masła;

– 3 żółtka;

– 5 czubatych łyżek cukru;

– 4 serki homogenizowane o smaku waniliowym;

– 1 czubata łyżka mąki pszennej;

– 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej;

– 50 g wiórków kokosowych;

– 100 g rodzynków;

– torebka cukru waniliowego (16 g);

– 6 białek.

Z wymienionych składników szybko zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Utrzeć masło na puch, wymieszać z żółtkami utartymi z cukrem. Dodać serki, oba rodzaje mąki, rodzynki, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.

Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wysypać mąką. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód blachy. Na to wylać masę sernikową, a na nią zetrzeć drugą część ciasta. Piec 60-70 minut w 175°C.

M.M.