Barszczyk z uszkami

Każda sowa, Drogi Druhu,

Lubi w barszczu mieć po uchu! Uchu! Uchu-u-u-u!

Co prawda już po Świętach, ale przepis zawsze na czasie, zwłaszcza w zimne dni.

Barszczyk z uszkami

 

Składniki:

Barszcz:

– 0,5 kg buraków;

– włoszczyzna;

– cebula;

– liść laurowy;

– 50g suszonych grzybów;

– 2 goździki;

– 6 ziarenek ziela angielskiego;

– 6 ziarenek czarnego pieprzu;

– 3 ząbki czosnku;

– 3 łyżki koncentratu buraczanego;

– ½ szklanki soku z wiśni;

– sok z połowy cytryny;

– majeranek;

– sól, pieprz.

Uszka:

– 300 g ugotowanych suszonych grzybów (najlepiej te z gotowania barszczu);

– duża cebula;

– 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich;

– siekana natka pietruszki;

– 1 łyżka oleju;

– 1 jajko;

– sól, pieprz.

1)      Grzyby moczyć przez noc, ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić w ten sposób, że grzyby i wywar zachować!

2)      Ugotować wywar z włoszczyzny, cebuli, liścia laurowego, goździków, ziarenek ziela angielskiego i pieprzu. Odcedzić w ten sposób, że zachować wywar (z resztą zrobić, co się chce).

3)      Obrać buraki, zetrzeć na tarce. Zalać dwoma wywarami – z grzybów  i włoszczyzny, dodać posiekany czosnek. Gotować 35-40 minut. Odcedzić.

4)      Doprawić koncentratem buraczanym, sokiem wiśniowym, sokiem z cytryny, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawić na noc, smaki się przegryzą. Najlepszy barszczyk jest na drugi dzień. Uważać z ostrością, bo wyjdzie dopiero 2. dnia w smaku.

5)      Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto, musi być elastyczne. W razie potrzeby dodawać wody lub mąki. Ważne, żeby woda była ciepła, ale nie gorąca.

6)      Na oleju zeszklić cebulę, dodać posiekane grzyby, natkę i orzechy. Doprawić solą i pieprzem.

7)      Ciasto rozwałkować, powycinać małe kółka, ulepić uszka.

8)      Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju do czasu, aż uszka wypłyną.

M.M.