Sowa mikolajki

Na Mikołajki dla Czytelników – kilka przepisów do wykorzystania na Święta, które już tuż tuż. Nie samym prawem sowa żyje, a do Świąt trzeba się przyspoSOWIć 😀

przysposowienie 3

– *** –

pierniczkiPierniki 3Składniki:

  • 25 dag płynnego miodu
  • 12 dag cukru
  • 1/2 torebki przyprawy do piernika
  • 1/2 kostki masła (ok. 100 g)
  • jajko
  • 0,5 kg mąki
  • łyżeczka kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

1. Miód podgrzewać z cukrem, przyprawą do pierników i masłem do czasu, aż cukier się rozpuści.

2. Masę ostudzić i wymieszać z jajkiem.

3. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia, utrzeć mikserem z masą miodową.

4. Ciasto przełożyć na stolnicę i dokładnie wyrobić rękami.

5. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.

6. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 4 mm.

7. Wyciąć ciastka i poukładać na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.

8. Piec ok. 10 minut w temperaturze 175 st. C.

9. Ostudzić i ozdobić.

Jeśli chodzi o lukier, przepisów jest wiele, można też użyć gotowego. My proponujemy wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny (masa musi być dość gęsta, żeby nie spływała z pierników) i dodać barwnik spożywczy.

– *** –

ciasteczka migdalowe100_7628Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 25 dag obranych i zmielonych migdałów
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 całe jajko
  • 5 dag mieszanki kandyzowanych owoców
  • 1 białko

1. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier puder, migdały i cukier waniliowy. Dodać jajko, masło i krótko zmiksować. Potem wyrobić dłońmi na gładkie i elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i odłożyć na 30 minut do lodówki.

2. Drobno posiekać kandyzowane owoce. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolicę i uformować wałek o grubości ok. 2 cm (tak jak formuje się np. ciasto na kopytka). Ostrym nożem pokroić ciasto na kawałki. Kulki ciasta rozłożyć na blasze do pieczenia przykrytej papierem i lekko spłaszczyć dłonią. Ciastka posmarować rozmąconym białkiem, posypać posiekanymi owocami. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

– *** –

ciastka masa marcepanowa

100_7633Składniki:

  • 22 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 10 dag cukru
  • 5 łyżek mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 10 dag cukru pudru
  • 30 dag surowej masy marcepanowej
  • barwniki spożywcze
  • 10 dag dżemu z czerwonych porzeczek (ewentualnie innego)

1. Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać cukier, migdały, sól, jajko, cukier waniliowy i aromat. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i odłożyć na 30 minut do lodówki.

2. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, cieniutko rozwałkować. Foremkami wycinać ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10-12 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

3. Marcepan pokroić w kostkę, zagnieść z cukrem pudrem na jednolitą masę i zabarwić kilkoma kroplami barwnika spożywczego (jeżeli mają być różne kolory, to wcześniej podzielić na części). Cieniutko rozwałkować (stolnicę i wałek należy posypać cukrem pudrem, żeby masa się do nich nie kleiła). Wyciąć ciasteczka o takim kształcie, jak ciastka wcześniej upieczone. Ciastka posmarować podgrzanym dżemem, przykryć masą marcepanową.

– *** –

Smacznego