Na Mikołajki dla Czytelników – kilka przepisów do wykorzystania na Święta, które już tuż tuż. Nie samym prawem sowa żyje, a do Świąt trzeba się przyspoSOWIć 😀
– *** –
Składniki:
- 25 dag płynnego miodu
- 12 dag cukru
- 1/2 torebki przyprawy do piernika
- 1/2 kostki masła (ok. 100 g)
- jajko
- 0,5 kg mąki
- łyżeczka kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
1. Miód podgrzewać z cukrem, przyprawą do pierników i masłem do czasu, aż cukier się rozpuści.
2. Masę ostudzić i wymieszać z jajkiem.
3. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia, utrzeć mikserem z masą miodową.
4. Ciasto przełożyć na stolnicę i dokładnie wyrobić rękami.
5. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.
6. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 4 mm.
7. Wyciąć ciastka i poukładać na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
8. Piec ok. 10 minut w temperaturze 175 st. C.
9. Ostudzić i ozdobić.
Jeśli chodzi o lukier, przepisów jest wiele, można też użyć gotowego. My proponujemy wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny (masa musi być dość gęsta, żeby nie spływała z pierników) i dodać barwnik spożywczy.
– *** –
Składniki:
- 25 dag mąki
- 15 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 25 dag obranych i zmielonych migdałów
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 całe jajko
- 5 dag mieszanki kandyzowanych owoców
- 1 białko
1. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier puder, migdały i cukier waniliowy. Dodać jajko, masło i krótko zmiksować. Potem wyrobić dłońmi na gładkie i elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i odłożyć na 30 minut do lodówki.
2. Drobno posiekać kandyzowane owoce. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolicę i uformować wałek o grubości ok. 2 cm (tak jak formuje się np. ciasto na kopytka). Ostrym nożem pokroić ciasto na kawałki. Kulki ciasta rozłożyć na blasze do pieczenia przykrytej papierem i lekko spłaszczyć dłonią. Ciastka posmarować rozmąconym białkiem, posypać posiekanymi owocami. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
– *** –
Składniki:
- 22 dag mąki
- 12 dag masła
- 1 torebka cukru waniliowego
- 10 dag cukru
- 5 łyżek mielonych migdałów
- 1 jajko
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 10 dag cukru pudru
- 30 dag surowej masy marcepanowej
- barwniki spożywcze
- 10 dag dżemu z czerwonych porzeczek (ewentualnie innego)
1. Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać cukier, migdały, sól, jajko, cukier waniliowy i aromat. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i odłożyć na 30 minut do lodówki.
2. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, cieniutko rozwałkować. Foremkami wycinać ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10-12 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
3. Marcepan pokroić w kostkę, zagnieść z cukrem pudrem na jednolitą masę i zabarwić kilkoma kroplami barwnika spożywczego (jeżeli mają być różne kolory, to wcześniej podzielić na części). Cieniutko rozwałkować (stolnicę i wałek należy posypać cukrem pudrem, żeby masa się do nich nie kleiła). Wyciąć ciasteczka o takim kształcie, jak ciastka wcześniej upieczone. Ciastka posmarować podgrzanym dżemem, przykryć masą marcepanową.
– *** –
Skomentuj