Idą Święta Wielkanocne, czas więc wrzucić na luz i oderwać się od obowiązków zawodowych. A skoro Wielkanoc, to muszą być jajka! Sowy lubią jaja w różnej postaci. Poniżej przedstawiamy pomysłów na kilka dań z jajek, które można wykorzystać w najbliższy weekend (albo kiedy się tam ma ochotę).
Już wcześniej umieściliśmy przepisy na:
– kanapki z jajkami przepiórczymi,
Oto kolejne nasze propozycje:
JAJKA W POMIDORACH
Jajka przepiórcze w pomidorach
Przepis:
W pomidorach (ilość wg uznania i potrzeb) ścinamy wierzch i delikatnie wydrążamy miąższ. Pomidory delikatnie smarujemy oliwą (najlepiej przy pomocy pędzelka). Teraz trzeba je w środku posolić (pamiętajmy, pomidory i jajka lubią sól) oraz popieprzyć. Można doprawić je również bazylią, sproszkowaną papryką lub oregano. Delikatnie rozbijamy i wlewamy jajko do środka pomidora. Jajko solimy i posypujemy sproszkowaną papryką. Ostrożnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, pieczemy do momentu, kiedy białka się zetną (czas zależy od wielkości jajek). Podajemy posypane szczypiorkiem.
Ten przepis daje dużo możliwości pokombinowania. Można zrobić jajka kurze w dużych pomidorach, np. malinowych, albo jajka przepiórcze w pomidorach rzymskich.
PASTA JAJECZNA
Kanapki z pastą jajeczną Przepis Gotujemy 3 jajka na twardo, studzimy je i siekamy. Dodajemy 2 łyżki majonezu, 1 łyżkę śmietany (18%), po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu, posiekany szczypiorek. Mieszamy. Zamiast szczypiorku można użyć np. natki pietruszki.
PASTA Z JAJEK I MAKRELI
Kanapki z pastą z jajek i makreli wedzonej Przepis Obieramy ze skóry i ości 1 makrelę wędzoną. Rozdrabniamy i cały czas sprawdzamy, czy wybraliśmy wszystkie ości. Siekamy i dodajemy do makreli 3 jajka na twardo, szczypior z cebuli dymki, 2 łyżki majonezu. Solimy i pieprzymy według uznania.
Skomentuj